YAPAY ZEKA

YAPAY ZEKA NEDİR?


Görsel sonucu


Yapay zeka kavramı bilgisayar bilimine ilk defa John McCarthy tarafından 1955 yılında Dortmouth Kolejinde kazandırılmıştır.
Yapay zeka’nın amacı, tıpkı gerçek bir insanı taklit edebilen ve gerçek insanın verebileceği tepkiler verip, bunları öğrenebilen yapay bir mekanizma meydana getirmektir.
Günümüz teknolojisiyle üretilen yapay zekalar yalnızca insanlar tarafından öğretilenleri meydana getirebilen kısıtlı yapay zekalardır.

yapay zeka konusunda düşünmeye başlarsanız oldukça karışıyor kafanız. Öncelikle yapay zeka adı üzerinde belli bir zekaya sahiptir. Bu sayede zaman içinde kendini geliştirecek ve insan zekasına ihtiyaç duymadan kendini ileri seviyelere taşıyacak potansiyele sahip olacaktır. bu yoğun devinim, ultimate yapay zeka halini alana dek sürecek ve sonunda kendi kendini yok edecektir
 "zeka barındıran her şey yapay zekadır"

Görsel sonucu

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

Görsel sonucu


Yapay zeka, ilk geliştirilme aşamasında sadece laboratuvarlarda test için kullanılıyordu ancak günümüzde yapay zeka bilimden günlük kullanıma kadar daha sayamayacağımız pek çok alanda kullanılıyor.( Akıllı Ev Sistemleri, Dolandırıcılığı Önleme, Akıllı Arabalar, Sanal Asistanlar, Oyunlar vs.)

Görsel sonucu


 Bundan 20 yıl önce biri çıkıp elimizde dokunmatik cihazların olacağını ve bu cihazlar yardımıyla görüntülü ve sesli konuşabileceğimizi söyleseydi muhtemelen inanmazdık. Yapay zeka’ya ilişkin olarak gelecekte bizi nelerin beklediğini tahmin edebilmek oldukça güç. Basit "eğer/if" döngülerinin döndüğü yapay zeka modellerinin haricinde bilim insanları gerçekten gelişmiş modeller üzerine yoğunlaşmış durumdalar. Yine de yapay zekanın gelecekte yapabilecekleri veya yapamayacakları hakkında bir yargıya varmamız şimdilik mümkün değil. Kesin cevaplar verebilmemiz için yapay zeka teknolojisine en az 10 yıl tanımamız gerekir diye düşünüyorum. Yapay zekanın gelişimi sonucunda bize insanın bilmediklerini sunabileceğini birçok bilim insanı düşünmüyor. En nihayetinde sizin de söylediğiniz gibi yapay zekayı temellendiren yine insanlar ve insan zihni. Yapay zekaya bildiği ve bilmediklerini zaten biz öğretiyoruz. Bunların dışında yapay zekanın bizim bildiklerimizin dışında şeyleri bilmesi ve cevaplandırması pek olası değil. Eğer ona yeterli veri verilmezse istenen veriyle ilgili cevaplar elde edilemeyecektir.



Yapay Zeka’nın bu ölçüde yaygınlaşmasınınsa iki büyük nedeni var. Bunlardan ilki ticari açıdan yapay zeka’nın çok karlı olması ve insan faktörünü ortadan kaldırdığı için maliyeti düşürmesidir. İkincisi nedeniyse yapay zeka ve bilgisayar teknolojisi konusunda insanlığın eriştiği bilgi ve olanaklardır.

Görsel sonucu

insanlar tarafından programlandıkları çerçevenin ötesinde düşünme ve yaratma yetisine sahip olan makineler.
bunlar aynen insanlar gibi düşünebilen makinelerdir. bir yapay zeka ve insan arasındaki ayırt edici faktörlerden biri de fizyolojik yapıdır. organik olan insanların aksine yapay zekalar mekaniktir. bazıları yapay zekaların insanın geçirdiği evrimin bir sonraki safhası olacağını öne sürmektedir.


Birsüru matematiksel modeller ve algoritmalar kullanarak bilgisayara iki tane cift bilinmeyenli denklemi çözemeyen yurdum insanının zekasını yapay yollardan kazandırma cabası. Herşeyin yapayı'nın sağlığa zararlı olduğu gerçeği hatırlanarak bununda pek iyi şeylere gebe olmayacağı ileri sürülebilir 
gelecekte günümüzdeki birçok mesleği ortadan kaldırabilecek teknoloji. insanlık açısından tehlikeli bu açıdan.

Görsel sonucu


Daha üstün bilgisayarlar ve karmaşık programlama yöntemlerinden ziyade yapay zekanın geliştirilmesiyle patlak verecek olan devrim.



yapay zekanın geliştirilmesinde öncülüğü oyunlar çeker. (satranç, dama, tavla, othello, bric, go)

Başarılı oyun oynayabilen programlar yazabilmek, makinenin intelligent bir şeyler yaptığını kanıtlayabilmenin güzel bir yoludur çünkü.

günümüzdeki programlar dama, tavla ve othello' da en iyi insan oyuncularla başa baş ve daha iyi durumdadır., bric'de de çok yakın takiptedirler. satrançta da dünya şampiyonunu yenen bir program mevuttur. (artificial intelligence - a modern approach, stuart russell & peter norvig)

othello/reversi şampiyonları programlara karsı oynamayı reddeder, çünkü bu oyunda yapay zeka çok iyi durumdadır. go'da da ayni şekilde profesyonel oyuncular şu anda onlarla maç yapmayı kabul etmemektedirler, ama bu sefer neden programların go için henüz amatör seviyede olmasıdır.


Görsel sonucu

(Go)


sözün özü, grand prix yarışları otomobil dizaynında neyse, oyunlar da yapay zeka dizaynında ayni rolü üstlenir.


grand prix ile ilgili görsel sonucu
(grand prix)

photomath uygulamasını bilenler bilir. resmini çektiğiniz basit cebir sorularındaki, bir kaç rakamın arasında tüm dört işlem kombinasyonlarını deneyerek, bulduğu sonuçları şıklardan eleyip, doğru sonuca ulaşıyor. bu bile kısmen yapay zekadır. şu anda kıytırık telefon uygulamalarında dahi yapay zekanın temel kodları mevcut. Geleceğe yönelik bir öngörüde daha bulunursak; bence bildiğimiz anlamda internet siteleri tarihe karışacak. hepsi mobil uygulamalara dönecek.

photomath uygulaması ile ilgili görsel sonucu


İnsandan çok daha zeki yapay zeka üretilmesine yaklaştık deniliyor. Belki de üretildi bilemiyoruz. yapay zekanın sınırları olsun diyenlerin düşüncelerini şöyle özetleyebiliriz; insandan çok daha zeki bir yapay zeka doğal olarak insanın hesaplayamadıklarını hesaplayacak planlamalarını ona göre yapacaktır ve insanın bundan haberi olmayacaktır. sonuçta kendi kaynaklarına kendi ulaşabilecek kendine yeni kaynaklar oluşturabilecek ve tamamen insandan bağımsız hale gelecektir. sonrasında ise neden insanlara hizmet edeyim onlar bana hizmet etsin dediği zaman insanlar için çok geç olacaktır. belki kısa sürede olmaz ama birkaç yüz yıl sonrasında olmayacağının garantisi yok. sonuçta burda yazılanlara bile ulaşıp bu bilgileri analiz edip kendi çıkarına kullanacak bir oluşumdan bahsediyoruz. kendi fikrim( ki bu konuda sürekli değişiyor ) yapay zeka her yerde ve artık insan hayatından çıkarılması veya geliştirilmesinin durdurulması imkansız. çok faydalı alanlarda çok daha etkin şekilde kullanılacak. insan yine bir çıkış yolu bulur kontrol altına alır. yapay zeka çalışmaları uluslararası kararlarla durdurulsa bile çoğu ülke bu çalışmalara son gaz devam edecek ve diğerlerinin önüne geçecektir.


Görsel sonucu

google'nin yapay zeka şirketi deepmind' ın geliştirdiği bir yapay zeka kendi kendine 

yürümeyi, zıplamayı ve tırmanmayı öğrendi.

programcılar yapay zekaya sadece a noktasından b noktasına gitmesini söyledi.ancak yapay zekaya yürümenin nasıl bir şey olduğu hiç gösterilmedi. figürün yaptığı her şey kendi öğretisi...
insanlığın sonunu getireceği kesin. illa skynet gibi bize savaş açmasına gerek yok. anlatayım kısaca: bu yapay zekanın ilkel ve aslında kodlandıkları işlerin dışında bir şey yapamayan modelleri bile bir çok işi insanların elinden almaya başladı değil mi? peki yapay zekanın insanların elinden en son alacağı işler nedir? insan zekasının en üstün dışa vurumu olan sanatsal aktiviteler. çünkü sanat eseri üretmek belli kurallara dayansa da bir sanat eserinin oluşma süreci şu anda anlayamayacağımız derecede karmaşık. ancak bunun da bilimsel metodlarla bir gün açıklanacağı aşikar. yani hangi rengin, şeklin, sesin sende neden ve nasıl belli nörokimyasal tepkilere yol açtığı tespit edilebilir. işte o filmlerdeki gibi farkındalığa sahip ideal yapay zeka bunu tespit ettiği zaman günümüz sanatçılarını taklit etmeyi geçtim, kişiye özel eser üretecek. sana belli renklerden, şekillerden, seslerden, görüntülerden, hikayelerden oluşan bir test yapacak ve tepkilerine göre sana özel, en çok seni etkileyecek nitelikte bir eser (ne formda olduğu mühim değil) ortaya koyacak. sen de duygu seline kapılarak bunu takdir edeceksin.

işte bu noktada insanlığın misyonu bitecek ve bu şekilde insanlığın sonu gelecek. belki bazılarının düşündüğü gibi bilimsel gelişmeler sona ermeyecek ama insanlar bilimsel gelişmeyi sağlama misyonunu kendi ürettikleri, kendi düşünce biçimlerinden ilham alan makinelere devredecekler.

(Bu konu ile alakalı dizi izlemek isterseniz "person of interest"e bakabilirsiniz.)


yapay zeka ile ilgili görsel sonucu

uzmanlara göre beyin-bilgisayar arayüzleri (bcı), yapay zekanın beynimizi ele geçirerek düşüncelerimize, duygularımıza ya da kararlarımıza kendi isteğimiz dışında yön vermesine sebep olabilir. uyarıyı yapan araştırmacılar, beyin-bilgisayar ara yüzü denemesine tabi tutulan ve kendisiyle çalışan araştırmacılardan hoşlanmayan felçli bir hastayı varsayım yaparak ele alıyor. Hasta’nın düşüncelerini okuyan yapay zeka, hasta tarafından herhangi bir emir gelmemesine rağmen araştırmacılardan hoşlanmama durumunu onlara zarar verme gerekliliği olarak algılayabilir. araştırmacılar, özellikle de elon musk'ın neuralink girişiminden örnek vererek birçok şirketin beyin-bilgisayar ara yüzü teknolojileri üzerinde çalıştığını söylüyor.

Görsel sonucu




-

YAPAY ZEKALAR BİRBİRİYLE KONUŞTU


Yapay zekalar kendi aralarında bir konuşma dili geliştirdi. Herkesin merak ettiği ise yapay zekaların kendi aralarında ne konuştuğu.

FAIR (Facebook Yapay zeka Araştırma Laboratuvarı) araştırmacıları tarafından geliştirilen chatbotlar kendi dilini yaratmalarının ardından fişleri çekilmişti. FAIR’de çalışan bilim insanlarının yapay zekaya sahip chatbotların bunu nasıl yaptığına dair henüz net bir bilgisi bulunmuyor.

https://youtu.be/QIaYpVJEjqU


Yapay Zekaların Verdiği 3 Korkutucu Cevap

https://youtu.be/SVhsh-4hJWo

-
Gerçek zeka öğrenebilen zeka değil, başka bir yapay zekayı programlayabilen bir zeka olabilmesidir.
yapay zeka sadece ileri matematiğin bir ürünüdür, asıl tehlikeli olan bu tehlikenin arkasındaki zihinler olacaktır...



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar